Механата

Начало / Механата

Механата на „Косовските къщи” се намира в двора на Хаджийската къща, в преустроената стара плевня. Тук властва духът на Родопите и Възраждането – от каменните дувари и тежките букови мебели до апетитните местни гозби. Родопският пататник, калугерската боб-чорба, катмите, домашното кисело мляко, което заквасваме сами, са малка част от специалитетите на нашата кухня.
Големи почитатели сме и на гъбите. В горите на Косово те са в изобилие и събираме повече от 20 вида и правим известните ни букети от мариновани гъби. В сезона им приготвяме и нашето гъбено меню, пълно с ароматни вкусотии. С голямо удоволствие запарваме уникалния си чай – такъв може да опитате само тук. Билките събираме лично тук, около селото, където казват, те били по-дъхави от всяко друго място.

Всички продукти, от които приготвяме нашите гозби, са произведени в околността на селото, на не повече от 30 км. Хлябът ни се меси в близкото село Хвойна – без мая, с домашен квас, киселото мляко си правим сами, млечните продукти идват от мандрите в Чепеларе и Забърдо, зеленчуците – от селата около Асеновград. Държим на местното и подкрепяме природоопазващата идея, че готвенето с локални продукти спомага да се избегнат редица вреди за околната среда.

Гордеем се и с богатата си колекция от български вина, както и със специално приготвеното за нас от Вила „Любимец” вино – „Косовските къщи”.
Нашата механа посреща гости целодневно и целогодишно и е постоянно на разположение както на гостите на „Косовските къщи”, така и на всички посетители на с. Косово. Събира около 40 човека, удобна е за провеждане на обучения, семинари, тържества и всякакви други събития. А през лятото на чардака и на двора под лозницата се събират още около 30 души. Камината внася допълнителен уют, а в пещта приготвяме вкусни специалитети по традиционни рецепти. Нашата музикална гордост са певици от Смолянския ансамбъл и гайдари от известния „100 каба гайди”, които ще ви потопят в романтиката на Родопите с автентични народни песни.

Можете да се убедите сами в уникалността на менюто ни.

32 вътрешни места

25 външни места- градина

12 външни места- чардак

WiFi

За резервации или информация: