Разходка около Косово

Начало / Активности / Разходка около Косово

Разходка около Косово

Дивите пътеки на Косово са най-добрият начин да усетите духа на Родопите, да почерпите енергия от непокътнатата природа и да се насладите на чудни гледки. Маркирали сме няколко маршрута в околността, по стъпките на които с удоволствие ще ви придружим и упътим:

1. Красотите на Косово (реките, хълмовете, горите, ливадите и параклисите на Косово). Маршрутът минава по трите хълма около селото (Чуката, Калено бърдце и Кузмина); пресича рекичките Катраница, Динковица и Чепиндолска; минава през запазена зимна сая с къшла и голяма ябълкова градина на Месалево и през каменните на повече от 100 годишни параклиси Св. Дух, Св. Иван, Св. Петър. Накрая влиза в селото. минава през хорището и черквата (паметник на културата) с костницата.
Продължителност: 3 ч.
Денивелация: 850 м – 1100 м – 850 м.

2. Бяла Черква (най-високото място за наблюдаване на Косово). Маршрутът върви по билото на Калено бърдце, като минава покрай параклиса Св. Иван, през вековни гори и излиза на горски път, който води през средата на пистата до манистира Св. Петър и Павел. Оттам се качва до горната част на пистата, откъдето се открива прекрасна гледка с Косово като на длан. Пътеката за връщане тръгва от горната част на пистата, минава през борова гора и върви известно време по горския път, след което свива стръмно към Кузмина.
Продължителност: 5 ч.
Денивелация: 850 м – 1650 м – 850 м.

3. Нареченски Бани (овчарството в Родопите). Маршрутът върви през месността Дебел дъб, през вековни дъбови гори и красиви обзорни ливади. Минава покрай многобройни постройки в различна степен на запазеност, от които, използвайки предоставените кратки обяснения, може да се научи доста за активната овчарска дейност, кипяла до началото на миналия век. Малко след разкопания параклис тръгва надясно към дерето. Минава през голяма поляна с къшла и сая в единия край – най-добре запазените в околността. След това тръгва надолу по левия ръб на дерето като се откриват гледки на внушителни скали от двете му страни, доста различни от типичните меки, заоблени форми. След достигането на Нареченски бани се върви по добре оформена пътека над селото, от където се откриват панорамни гледки към него. От минералния извор „Соленото” се тръгва по друга пътека, която извежда в горния край на Косово.
Продължителност: 5 ч.
Денивелация: 850 м – 1250 м – 650 м – 850 м.

За резервации или информация: