Хаджийската къща

Начало / Къщите / Хаджийската къща

За къщата

Хаджийската къща е душата на комплекса. Тя е първата, която възстановихме и отворихме за гости, оттук започнахме всичко. В нейния двор се намира и механата, в която посрещаме посетителите си.

Виж нашите стаи

Къщата е по-специална – не само за нас и не само, заради нашите спомени с нея. Тя е най-личната в селото и е обявена за паметник на културата. Вдигната е от големия възрожденски майстор – уста Хаджи Георги Станчовски през далечната 1853 г. Ненадминат дюлгерин, той е съградил едни от най-красивите къщи в Стария Пловдив (къщата на Георгиади и къщата на Куюмджиоглу – сега Етнографски музей) и по цялата тогавашна територия на Османската империя. Направил и Хаджийската къща – за свой дом, тук, в родното си село Косово. Негово дело е и местната църква „Успение Богородично”, също паметник на културата.

Голяма стъпка е да се решиш да възстановиш такава къща. Затова повикахме на помощ най-добрите родопски майстори, вещи в старото строителство. Това, което можахме – запазихме, което се беше разрушило – вдигнахме както е било – зидовете, тиклите, комините, оджаците, долапите в стените. Вътре върнахме някогашната атмосфера и уют – родопски дървени тавани, миндерлъци, тъкани одеяла и черги, камина.

Сега къщата разполага с 6 двойни и 2 тройни стаи, всяка със специално направени масивни мебели, сателитна телевизия и санитарен възел с душ-кабина. Категоризирана е с три звезди – най-високата категория за къща за гости. Има и паркинг пред главния вход.

Вначалото на 2007г. Хаджийската къща бе удостоена със сребърна марка за качество „Автентична България“ и отличие за дизайн и атмосфера. Тя показва на посетителите, че в обектите, които я притежават, могат да разчитат на професионализъм и качествено обслужване. В това можете да се убедите и сами.

Какво получавате

6 двойни стаи

1 тройна стая

Самостоятелен санитарен възел

Hа метри от механата

За резервации или информация: