Ресторант

Начало / Механата

За резервации или информация:

Ресторантът на „Косовските къщи” се намира в двора на Хаджийската къща, в преустроената стара плевня. Тук властва духът на Родопите и Възраждането – от каменните дувари и тежките букови мебели до апетитните местни гозби. Родопският пататник, катмите, домашното кисело мляко, са малка част от специалитетите на нашата кухня.
 С голямо удоволствие запарваме уникалния си чай – такъв може да опитате само тук. Билките събираме лично тук, около селото, където казват, те били по-дъхави от всяко друго място. 

От 2022 г. ресторантът се управлява от нови хора, с нови идеи – интернационалното семейство на дългогодишния ни готвач Миро. Какво казват те за себе си и за обновеното меню с основна идея ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ, може да видите ТУК.

Всички продукти, от които приготвяме нашите гозби, са произведени в околността на селото, на не повече от 30 км. Предлагаме домашно приготвен хляб с различни семена,  киселото мляко и млечните продукти идват от една малка мандра, а зеленчуците – от нашата градина и селата около Асеновград. Държим на местното и подкрепяме природоопазващата идея, че готвенето с локални продукти спомага да се избегнат редица вреди за околната среда.

Гордеем се и с богатата си колекция от български вина, от винарна „Mezzek“ и изба “Манастира“.
Нашата механа посреща гости целодневно и целогодишно и е постоянно на разположение както на гостите на „Косовските къщи”, така и на всички посетители на с. Косово. Събира около 40 човека, удобна е за провеждане на обучения, семинари, тържества и всякакви други събития. А през лятото на чардака и на двора под лозницата се събират още около 30 души. Камината внася допълнителен уют, а в пещта приготвяме вкусни специалитети по традиционни рецепти. Нашата музикална гордост са певици от Смолянския ансамбъл и гайдари от известния „100 каба гайди”, които ще ви потопят в романтиката на Родопите с автентични народни песни.

Можете да се убедите сами в уникалността на менюто ни.

32 вътрешни места

25 външни места- градина

12 външни места- чардак

WiFi

За резервации или информация: