За нас

Начало / За нас

За селото

Село Косово е едно от малкото селища в страната, които са запазили възрожденския си дух. То е типичен пример за съхранена родопска възрожденска архитектура, органично свързана с природната среда. Ние се постарахме да възстановим някои от вековните къщи на селото чрез използване на старите строителни техники и естествени материали. Къщите сега съчетават автентична архитектура със съвременните изисквания за удобство.

Кои сме ние

Ние сме Светлана и Христо. Години наред живяхме и работихме в Латинска Америка. Когато човек живее в чужбина дълго време, усещането към българското се изостря особено. През една от ваканциите ни в България попаднахме в село Косово и то ни плени завинаги – с тишината и спокойствието си, с калдъръмените улички, с типичните родопски къщи, разхвърляни по хълмовете.
Когато решихме да се върнем в България и сменим начина си на живот, нямаше съмнение, че това ще е Косово. И така, с активното участие на наши роднини и приятели, се роди комплекс „Косовските къщи” – изграден с много труд и любов, с желание да се запази и предаде българското. Той е много скъп за нас, той е част от нас.
С удоволствие посрещаме нашите гости и се опитваме да им предадем това усещане, да им покажем автентичността на родопската атмосфера и красотата на природата, за която милеем и се стараем да съхраним. И много от тях са вече наши приятели и се връщат отново и отново, почувствали същото магнетично привличане на Родопа. Заповядайте и вие!