Колоритно есенно рисуване с къна

Начало / Новини / Колоритно есенно рисуване с къна

Екзотичен повей от Изтока завладя село Косово в края на октомври с колоритното ателие за рисуване с къна на Indi Art Cafe. Древни мистични символи, родени в зората на човешката цивилизация, грейнаха върху дланите и ръцете на нашите гости в унисон с цветовете на есента. Рисуването на тялото с къна е красива и загадъчна форма на изкуство, използвано в продължение на векове, за да лекува, украсява, благославя и събужда духа. А село Косово е едно от най-предразполагащите за целта местенца в България. И не само.


 

Изкуството Махенди има традиции на Aрабския полуостров, Източна и югоизточна Азия и северна Африка, като използваните орнаменти имат характерни особености в различните региони. Смята се, че рисуването на тялото с естествени пигменти се е зародило преди 5000 години- по време на египетската цивилизация. Изобразаването на соларни символи, кръгове и различни диаграми било част от ритуалите на жреците в древноста.

 

 

В продължение на хилядолетия украсяването на тялото с къна е било използвано в моменти на уязвимост и преход, когато човек е изпитвал притеснение от преминаване на някакви граници или му е предстояла лична трансформация – зрелост, пътуване, брак, раждане, смърт. Отпечатъкът на къната е благоприятен символ и пазител по време на тези ритуали на прехода. В Индия оцветяването с паста от куркума и рисуването с къна са ведически обичаи, символ на пробуждането на вътрешната светлина. За ритуали и церемонии, ръцете се изписвали с кръгове и мандали, символизиращи слънцето и показващи желанието за събуждане на вътрешното духовно зрение и озаряването но битието.

 

Комплекс „Косовските къщи“ предлага възможности за провеждане на всякакви творчески събития, тиймбилдинги, йога лагери и духовни занимания. Разполагаме със зала за 40 човека, открити пространства, места за настаняване на 45 души, маркирани маршрути за разходки сред природата, възможности за жива музика, колективно приготвяне на храна, конна езда, масажи, пикници. Механата предлага вкусни родопски гозби, а домакините говорят 4 езика. Ако търсите място за вдъхновяваща релаксация или творчески лагер – село Косово е вашата посока!