Музей на авиацията в с. Крумово

Начало / Новини / Музей на авиацията в с. Крумово

Само на 40 км от Косово, точно до пловдивското летище в с. Крумово се намира Музеят на авиацията в България. Това е интересно и не твърде популярно място, което крие неочаквано приятна изненада за любителите на космонавтиката.

Музеят има външна и вътрешна експозиция, като в обширния двор кротуват десетки летателни машини от различни епохи и с различен замисъл – най-вече бойни машини, но и реликви на гражданската авиация от времето на държавното въздохуплавателно дружество „Балкан“, селскостопански самолети и др.

Сградата на музея е на пръв поглед малка, но е приютила в двете си зали  изключително интересни експозиции. В по-голямата, в снимки, факти и исторически вещи е разказано подробно създаването и развитието на българската авиация, нейните възходи, постижения и паметни имена. Изложен е и един от най-старите летателни апарати, покорявали някога небето.

Втората, по-малка зала, е посветена на българския принос в завладяването на космоса. Показани са космически храни, дело на родни учени и изследователи, работният костюм на първия български космонавт Георги Иванов, оборудване за космическите апарати и др.

Истинската изненада обаче, скромно се крие в единия ъгъл на залата. Това е спускаемата капсула, с която Георги Иванов и руският му колега Николай Рукавишников са се приземили след извършения от тях полет в космоса през април 1979 г. Апаратът е предоставен на България от бившия Съветски съюз, а около него все още се усеща слаб мирис на изгоряло от обгорената му при навлизането в атмосферата външна обшивка.

Уредът е осветен и отвътре, така че може да се види удивително малкото пространство, в което са се разполагали двамата космонавти при завръщането си на Земята.