Родопите през погледа на Роса Фроум: Глава 4 – Разходка в Дивото

Начало / Новини / Родопите през погледа на Роса Фроум: Глава 4 – Разходка в Дивото

Една поредица за хората, културата и природата на Родопите от Роса Фроум.

 

Табели по пътеката между Косово и Хвойна

В Родопите, а и в цяла България често се чуват оплаквания от туристическите маршрути, като: „Не е маркиран“, „Маркиран е от едната страна, но от другата не е“, „В България не знаем как да правим свястно обозначение“. А ако продължиш с въпросите, най-накрая вероятно ще чуеш така мразения и така обичан отговор: „Това тук не е Европа!“.

Истина е, че някои маршрути не са за всеки. Даже в мека планина, като Родопите. Понякога не можеш без подходяща GPS карта, основни познания по картография или за мястото откъдето ще изгрее или залезе слънцето. Стръмните скатове, снежната зима и гъстите гори не винаги позволяват да се види ясно пътят. Дори между Хвойна и Косово.

Всъщност, между Хвойна и Косово има пътека с маркировка и табели. Чувството е все едно не си в Европа, но не заради табелите. Само някои от тях са паднали или съборени. Причината се крие в обширните склонове, скрили близките села, в разцъфтващите цветя в първите дни на пролетта и в току-що пробудилите се чуруликащи птички. Това е Европа, но в нейния див вид.

Най-опитните туристи знаят, че пътеката не е пътека, докато не свърши. В Хвойна Милка и Здравко Кърневи топло посрещат своите гости. Къща за гости „Панорама“ предлага място за почивка на гладните и жадни пътешественици, но също и място, изпълнено с народна музика и танци. Къщата е пълна с история и истории за старите времена в Родопите.

 

Милка Кърнева мечтае да създаде етнографски музей, който да разказва за бита и обичаите на Родопите.

Те са гостоприемни, уютни и приветливи. Споделят място и време с теб. Когато Здравко започне да свири на своя акордеон, а Милка се усмихне, разбираш, че това ше бъде нощ, която ще ти е трдуно да забравиш. Един ден и една нощ в дивата Европа, винаги изнендваща със своята магия, фолклор и история.

Здравко Кърнев знае повече от 300 песни, които изпълнява на своя акордеон. Със своята някога дълга над 1,50 м плитка, Милка Кърнева е била позната като „жената с най-дългата коса в България“. Въпреки, че не обича да говори за това, тя пази стар вестник с нейна снимка.

За Автора:

Роса Фроум е родена през 1989 година в Испания. Тя е пътувала и работила по проекти в социалната сфера и околната среда в Непал, Парагвай и Балканския полуостров. Журналист по професия, но ако я питате ще ви отговори, че “иска да разказва истории“. От по-студените въпроси (какво, кой, къде, кога и как) тя се старае да засегне особено “истории, които могат да донесат промяна“. В Родопите тя слуша с интерес, търпение и понякога – с носталгия, историите на хората от един от най-отдалечените краища на България.