Село Косово става част от нов за България туристически продукт

Начало / Новини / Село Косово става част от нов за България туристически продукт

7 европейски държави изграждат мрежа за солидарен туризъм, развиващ местните общности

Село Косово става част от нов за България туристически продукт. Това стана ясно след провелата се в „Косовските къщи“ работна среща по проект „Еврорурал туризъм”. Проектът цели развитието на мрежа от продукти за солидарен и ангажиращ  културен туризъм в селска среда, на териториите на Франция, Гърция, България, Испания, Италия, Хърватия и Обединеното Кралство. България е представена в инициативата от „Одисея-ин“, като основният акцент е върху района на Западни Родопи.

 

Солидарният и ангажиращ туризъм е нишов туризъм, развиващ се извън големите туристически потоци, при който участниците търсят автентичност и оригиналност, посредством директен контакт с местната общност, като се ангажират с конкретни действия и активности. Той въвлича хората от селските райони като главно действащо лице при настаняването и изхранването на туристите, разказва и запознава със знанията и уменията, културата и талантите на местните общности.

 

Идеята за България е създаване на модел на отговорен и устойчив туристически продукт – пътуване за малки групи в 3 групи от села в Западните Родопи, с фокус върху местния начин на живот, кухня, поминък, традиции, пейзаж. Това е преживяване, при което туристът споделя своите интереси, вдъхновение и време със своите домакини, участва в маркетинга на къщата или селото, създава снимки и описания за възможните преходи и посещения на забележителности наоколо.

 

По проекта са предвидени 2 пътувания в България, в които туристите да бъдат въвлечени за по 4-5 дни в живота на различни общности. Единият от подготвените 14 дневни пакети предвижда начало с няколко нощувки в с. Косово и след това продължение в други западно-родопски села.

По време на срещата в „Косовските къщи“, участниците от седемте държави по проекта дискутираха начините за развитие на новия за България продукт, опитаха местни ястия, приготвени изцяло с продукти от региона, както и собствената марка вино на комплекса. – основен принцип на кухнята на „Косовските къщи“ е гозбите да са домашно приготвени, като  всички продукти се набавят от местни стопанства в радиус от не повече от 30 км. Гостите се насладиха на автентичната родопска музика, изпълнена от фолклорен състав от с. Орехово, разходиха се по маркираните от стопаните на комплекса маршрути в околността и сами взеха участие в подновяването на маркировката на пътеката от с. Косово до с. Хвойна в подкрепа на техните усилия.

 

1 thought on “Село Косово става част от нов за България туристически продукт”

  1. Pingback: microdosing chocolate bar

Comments are closed.