Сирни Заговезни

Начало / Новини / Сирни Заговезни

Тази година православните великденски празници са месец след католическите. Докато католиците имаха седмица почивка, православните християни трябва да почакат още един месец. Лютераните празнуваха заедно с католиците, а евреите започнаха няколко дни преди това.

 

Никой не забравя празниците, но… дали все още спазваме традициите? Знае ли някой, че Карнавалът е последният ден преди Велики пости? Наясно ли сме какво е значението на Велики пости? Все още ли спираме с яденето на месо, мляко и яйца? Религиозните обичаи се променят във времето и пространството. Социалните обичаи ги променят.

 

В Добринище се приготвят за Великден навреме. На 13 март хората вечерят по-рано от обикновено, с месо, мляко, яйца или риба. И след вечеря, както в много други селища в полите на Пирин, Рила и Родопите, те се събират около огън от хвойнови клонки и автомобилни гуми.

 

Впечатляващ, но не особено екологичен обичай. Това е в деня на т. нар. Прошка, когато българите молят за прошка семейство и приятели.

 

За Автора:

Роса Фроум е родена през 1989 година в Испания. Тя е пътувала и работила по проекти в социалната сфера и околната среда в Непал, Парагвай и Балканския полуостров. Журналист по професия, но ако я питате ще ви отговори, че “иска да разказва истории“. От по-студените въпроси (какво, кой, къде, кога и как) тя се старае да засегне особено “истории, които могат да донесат промяна“. В Родопите тя слуша с интерес, нетърпение и понякога – с носталгия, историите на хората от един от най-отдалечените краища на България.